Tuesday, February 02, 2010

sabar

style='width: 36px; height: 26px;'/>
assalamualaikum...
hmmm.. dis week.. aku belajar banyak on sabar...  islam juge ade cakap, sabar itu sebahagian dari iman.... hm..... tp kadang2.. sabar tuh ade hadnyer....sebagai manusia, kite ni tak terlepas dari wat silap... nobody perfect... tp, we can try to be perfect kn........ sebagai manusia, membuat kesilapan itu adalah suatu yg bagus klu kte tgk dr sudut positif, pnh dgr learn from mistake???? tp, kalu kite dok ulang2 kesilapan yg same, kite ni tergolong dalam golongan manusia yang gagal.........opssss.... masuk balik bab sabar nie..... kadang2, terlalu sabar ni akan membentuk satu lubng hitam dalam hati kite.. iaitu dipanggil dendam..... huh... penyakiit nie sangat bahaya kepada umat islam........ mungkin susah nak maafkan seseorang tuh.. mb kerana kesalahan yg dibuat tuh sangat memberi kesan kepada kite.. dah tuh.. yg membuat masalah tuh.. tak reti2 nak mintak maaf, takkan kite nk suh dier mintak maaf plak kn????? ntah ape plak nti...... tp, selagi kite boleh sabar, sabarlah... hari tuh, sy ader terbaca sepotong ayat.... makne die agak2 macam nih lar.... mungkin Allah tak de sebab nak memberi kite pahala, oleh itu, die jadikan perasaan sabar kite tuh sebagai satu sebab utk Dia kurniakan pahala kepada kite.... ok x?????  memang senang utk memaafkan, tp susah utk melupakan,,, rite????? kalu org tuh tak reti2 say sorry, kite anggap die jahil n tak tahu bile wat salah tuh, kne mintak maaf.... smlam... mase presentation bizz com... one of my friend wat tajuk pasal kemaafan, lihat seseorang itu sebagai bayi yang baru lahir, then, kamu akan lebih mudah untuk memaafkan.....saya fikir cam tuh gak..... malam tadi.. dgr ikim.fm..... pasal maaf gak.... care mudah utk memaafkan seseorang... mule2.. kite maafkan dier jer, n bukan perkara yg dier wat kat kite, then, lame2... automatically, kite akan lupekan segala perkara yg di wat kat kite... oya rase, kite maafkan jer smue kesalahan mereka... sabar jer.... kerana ciri2 orang beriman adalah orang yang dapat menahan kemarahnnya......daripada meletus.. kebabooommmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fikir bahawa, setiap org wat salah n kite patut maafkan die, nabi pn ampunkan umatnyer.. inikan pulak kite, manusia yang kerdil ni....... jgn simpan dendam cz itu hanya akan mambuat hati kite lagi keras....... susah klu ati da keras.......jgn harapkan sesuatu yg sama terjadi pada org tuh.. tak bek doakan yg buruk2 kat org... cz die pn manusia gak.. kite kne yakin bahawa Allah tu maha adil..... mungkin Allah akan balas degan bermacam2 cara.. tak kena pada die pn.. mungkin kat anak2 cucu dier... atau kat akhirat..... yg penting.... yakin dengan kekuasaanNya.... then... hati kite akan lebih tenang............ easy to forgive other, difficult to ask for forgiveness..........wassalam.............
www.tips-fb.com

0 orang lompat katak:

Post a Comment

rase nak mengkeji tak???


 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya