Sunday, January 06, 2013

Gembira dan sedih, itu pilihan!

style='width: 36px; height: 26px;'/>
Assalamualaikum..
Apa khbar iman kau semua, wahai bakal pemakai kain kafan? Weh, aku pulak rasa merinding. Untuk kesekalian kalinya, aku berjaya jugak merompak masa study yang sangat-sangat extreme terhadnya, yang boleh aku katakan. hahaha. Tajuk entry ini aku dah hold tiga hari, YA, kalau aku simpan tapai, air dia dah boleh buat aku guling-guling mabuk. HEH!

Pertama dan kesekalian kalinya, aku harap, kau tak pernah lah menyalahkan orang lain atas keadaan diri kau yang bermuram durja. Sebab, kau boleh memilih, sama ada kau nak terus-terusan meratapi serta memikirkan kesedihan atau memikirkan nasib kau tu,  yang aku rasa, kesedihan yang kau alami itu bukanlah sesuatu yang begitu extreme dan patut kau ratapi tujuh hari tujuh malam. YA. Kau boleh memilih untuk lupakan kesedihan yang begitu konon-kononnya menyentap serta merentap keseluruhan hidup kau. eh? teruskan hidup kau, pandang kehadapan dan kau jangan sesekali menoleh kebelakang. Itu cara yang paling mudah kau boleh lakukan untuk lupakan kesedihan kau.
Jika sedih dan gembira itu pilihan, mengapa ada yang masih memilih untuk bersedih?
YA..YA.. kau boleh katakan aku bukan di tempat kau. YA! itu realiti yang aku harus akui. Tapi secara logik serta psikologinya, manusia normal lebih cenderung untuk memilih sesuatu yang begitu menggembirakan hati, dan akan mengendahkan apa yang membuat mereka susah hati dan bersedih. NAH! Pilihan ada ditangan kau, jangan sesekali kau cakap aku tak ada di tempat kau jadi aku boleh bergembira ole ole sedangkan kau "PERLU" meratap dan melayan kesedihan kau yang tak kemana. Kau yang pilih untuk meratap kesedihan kau. Bukan aku yang paksa atau aku boleh katakan, tak ada orang yang suruh kau pilih kesedihan. 

Lebih ironinya, ada sesetengah yang tahu, pada akhirnya apa yang mereka lakukan itu, akan mebuatkan mereka sedih. Dan apa yang aku boleh katakan, kau dah menghadkan pilihan kau, dan jika itu yang kau lakukan, pilihan kau hanyalah untuk berada dalam zon sedih. Kau yang merencana dunia sedih kau. 
Pilih satu antara tiga.. wee!
p/s: sila jangan bayangkan kes kematian dalam entry aku ini. 


seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

0 orang lompat katak:

Post a Comment

rase nak mengkeji tak???


 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya