Monday, February 25, 2013

Kucing oh kucing..

Assalamualaikum..
Apa khabar iman-iman anda semua. Harapnya cantik, secantik fizikal anda. semenjak dua menjak ni, idea untuk aku lakarkan entry baru tandus, kurang.

Ok, aku sebenarnya manusia yang begitu sayangkan kucing, means kucing aku. Ok, kucing kat kolej pon aku sayang, selalu je aku konon-konon bual-bual dengan diaorang. Kalau kucing aku kat rumah, memang jadi teman bercakap aku lah.

Kucing betina di rumah aku bunting, lagilah aku menjaga kebajikan dia. Ok, kucing aku nama dia "Kucing". Kebanyakan masa, aku akan bagi dia makan dulu sebelum aku makan, YA! Dia selalu merengek-rengek nak mintak aku makan. Dengan aku berani lah, kalau mak aku, berlari dia. Kalau dia tak muncul-muncul masa makan, aku laung nama dia sampai dia datang. OK, kucing aku bukan kucing indoor, outdoor style punye.

Sebulan aku duk rumah tunggu dia beranak, siap aku bersusah payah sediakan "wad bersalin" dia. Takmo jugak dia beranak. Tup..Tup.. adik kecik aku hantar mesej "the kitten has been born". Wah, tahap excited aku waktu itu terus ke tahap boiling punya. Mak aku cakap, dia selamat melahirkan 2 kucing jantan dan 1 kucing betina. Wah, aku teruja betul. Aku pesan kat mak aku, jangan bagi sapa-sapa sebelum aku balik.

Well, ada orang awal-dah tempah, ciss. Masa aku balik kolej, mak aku kata, dia 2 hari tak balik.. SOB3, mesti sebab tak dapat detect bau aku, kan, kan. mak aku kata, cantik je dia landing kat wad bersalin yang aku dah sediakan awal-awal tu. Macam tau-tau je.

Tarikh lahir anak kau sama dengan kakak kita, hahaha
seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

Tuesday, February 19, 2013

Langit dan bumi..

Assalamualaikum..
Moga semua sihat rohani, tak lupa juga jasmaninya. Ni lah kerja aku, yang punya waktu terluang, menaip entry baru.

Aku yakin, pasti serta amat pasti, kau semua pernah dengar "kau dengan dia macam langit dengan bumi". Dialog sebegini bersepah-sepah bila kau tengok drama melayu, samarinda ke, akasia ke, azalea ke, apa-apa ke. Aku secara logiknya, kurang bersetuju dengan dialog ni, ok, kira perumpamaan ni. Dialog ni kata, kau dengan dia berbeza, YA, jauh berbeza sekali, dan secara langsung, dia nak kata, kau dengan dia, langsung tak sesuai.

Dari perspektif aku, (hamboii), langit and bumi, compliment each other. Dari langit turun hujan, pokok nun kat bumi perlukan hujan, even aku sebagai manusia. Kalau apa yang berada di langit itu tidaklah compliment dengan bumi, tidak akan wujud green house effect. SEE? Aku rasa, perumpamaan itu tidak sama sekali relevan. YA!

Mungkin boleh gunakan perumpamaan "Bagai iphone dengan 3310", aku fikir ia lebih menunjukkan perbezaan darjat, rupa paras, kekayaan, bla..bla..bla.. yang membawa maksud sama dengan perumpamaan di atas.
"kau dengan dia tak sesuai langsung, bagai iphone dengan 3310" erk??

p/s: ada lagi ke orang pandang darjat-darjat bagai ek..
seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

Sunday, February 17, 2013

Ada dan tiada !

Assalamualaikum..
Moga anda juga sihat. Aku seriusnya sedang risau akan due date kucing kesayangan hati aku kat rumah. Ok, motifnya, aku sekarang dah selamat bertapak kat kolej, YA.

Tajuk entry aku ni, takda lah berkaitan dengan magik, atau cerita tahyul yang sengaja di canang-canang serta ditambah pula dengan mitos-mitos. YA, zahirnya manusia, iaitu aku kebanyakan masa, merasakan apa yang orang lain miliki itu, lebih baik dari apa yang aku ada. YA, perasaan itu secara langsungnya, akan menimbulkan satu perasaan halus yang aku namakan kekecewaan.
                 Situasi :
                Kau: Sedapnya eskrim cornetto ni!!!
                Aku: Hmm.. sedapnya.. (memandang sayu ) 

Kecenderungan aku untuk menikmati apa yang orang lain ada, berbanding menghargai apa yang aku ada, itu punca kecewa. Pesan pada diri aku, kau jangan bandingkan apa yang ada pada kau dengan orang lain. Apa yang dikurniakan pada setiap manusia itu pasti berbeza. Belajar melihat apa yang ada pada diri kau, belajar bersyukur. Dengan selalu bersyukur, kau akan lebih menghargai apa yang kau ada, yang kau terima dan yang kau rasai.

Belajar menerima, jangan hanya meminta.

seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya