Sunday, February 17, 2013

Ada dan tiada !

style='width: 36px; height: 26px;'/>
Assalamualaikum..
Moga anda juga sihat. Aku seriusnya sedang risau akan due date kucing kesayangan hati aku kat rumah. Ok, motifnya, aku sekarang dah selamat bertapak kat kolej, YA.

Tajuk entry aku ni, takda lah berkaitan dengan magik, atau cerita tahyul yang sengaja di canang-canang serta ditambah pula dengan mitos-mitos. YA, zahirnya manusia, iaitu aku kebanyakan masa, merasakan apa yang orang lain miliki itu, lebih baik dari apa yang aku ada. YA, perasaan itu secara langsungnya, akan menimbulkan satu perasaan halus yang aku namakan kekecewaan.
                 Situasi :
                Kau: Sedapnya eskrim cornetto ni!!!
                Aku: Hmm.. sedapnya.. (memandang sayu ) 

Kecenderungan aku untuk menikmati apa yang orang lain ada, berbanding menghargai apa yang aku ada, itu punca kecewa. Pesan pada diri aku, kau jangan bandingkan apa yang ada pada kau dengan orang lain. Apa yang dikurniakan pada setiap manusia itu pasti berbeza. Belajar melihat apa yang ada pada diri kau, belajar bersyukur. Dengan selalu bersyukur, kau akan lebih menghargai apa yang kau ada, yang kau terima dan yang kau rasai.

Belajar menerima, jangan hanya meminta.

seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

0 orang lompat katak:

Post a Comment

rase nak mengkeji tak???


 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya