Tuesday, February 19, 2013

Langit dan bumi..

style='width: 36px; height: 26px;'/>
Assalamualaikum..
Moga semua sihat rohani, tak lupa juga jasmaninya. Ni lah kerja aku, yang punya waktu terluang, menaip entry baru.

Aku yakin, pasti serta amat pasti, kau semua pernah dengar "kau dengan dia macam langit dengan bumi". Dialog sebegini bersepah-sepah bila kau tengok drama melayu, samarinda ke, akasia ke, azalea ke, apa-apa ke. Aku secara logiknya, kurang bersetuju dengan dialog ni, ok, kira perumpamaan ni. Dialog ni kata, kau dengan dia berbeza, YA, jauh berbeza sekali, dan secara langsung, dia nak kata, kau dengan dia, langsung tak sesuai.

Dari perspektif aku, (hamboii), langit and bumi, compliment each other. Dari langit turun hujan, pokok nun kat bumi perlukan hujan, even aku sebagai manusia. Kalau apa yang berada di langit itu tidaklah compliment dengan bumi, tidak akan wujud green house effect. SEE? Aku rasa, perumpamaan itu tidak sama sekali relevan. YA!

Mungkin boleh gunakan perumpamaan "Bagai iphone dengan 3310", aku fikir ia lebih menunjukkan perbezaan darjat, rupa paras, kekayaan, bla..bla..bla.. yang membawa maksud sama dengan perumpamaan di atas.
"kau dengan dia tak sesuai langsung, bagai iphone dengan 3310" erk??

p/s: ada lagi ke orang pandang darjat-darjat bagai ek..
seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

0 orang lompat katak:

Post a Comment

rase nak mengkeji tak???


 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya