Saturday, March 30, 2013

Ajari Aku

Aku selalu mengeluh, kenapa aku begini, begini, begitu, begitu.. mengeluh bila buat itu, buat ini, 
Mak kata,
Jangan mengeluh, takut nanti lama-lama, jadi tak ikhlas pulak,
Bila aku lambat solat,
Mak kata,
Takut nanti Allah tak makbulkan doa aku,
Bila aku hilang sesuatu,
Mak kata,
Takpa, itu bukan rezeki aku, rezeki orang mungkin..
Bila aku beli barang-barang banyak sikit,
Mak kata,
Sekali sekala takpa, simpan duit, masa depan kita, kita tak tahu,
Bila aku malas-malas masak,
Mak kata,
Nanti kalau dapat suami orang susah macam mana, mana ada orang gaji,
Bila duit masuk je,
Mak kata,
Simpan dulu, baru belanja,
Bila aku mengadu duit semakin berkurang,
Mak kata,
Berjimat, ingat ada orang yang lebih-lebih susah dari kita, INGAT..
Bila aku bercerita tentang orang lain,
Mak kata,
JANGAN macam tu, takut nanti kalau kena kat kita, tak terkata kita..

Emak,
Selalu mengajar aku bersederhana dalam apa jua aku ada,
Jangan menunjuk kalau senang, jangan merungut kalau susah,
Sebab mak kata, betapa susahnya kita, jangan lupa ada orang yang lebih susah dari kita,
Mak kata, cukup makan, cukup pakai, ada tempat berlindung, Syukur alhamdulillah.
Selalu mengingatkan aku tentang kesusahan..

Beginilah aku,atas nasihat mak aku jadi belajar apa itu erti kesabaran, belajar bersangka baik kepada orang, belajar yang berdiam itu banyak berganda baiknya, belajar apa itu besederhana, belajar menjadi orang yang lebih bersyukur,

Aku yang masih belajar untuk menjadi orang yang lebih baik dari hari ke hari.

Mak



seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

Tuesday, March 26, 2013

Laugh and Smile

Assalamualaikum..
Okey, memandangkan aku sudah pun berada di tahun akhir, kami-kami telah mengadakan satu graduation trip. Yala, konon-konon nak mencipta memori sebelum masing-masing berkahwin, bekerja, tidak kurang juga yang nak sambung belajar. Aku bagi rate "awesome' buat kawan-kawan penganjur trip ke Bukit Cahaya dan Pantai Morib ni. TERIMA KASIH!! Aku yakin, 5 tahun lagi, kalau aku jumpa dengan kawan-kawan aku, Trip ni pasti jadi tajuk utama, mula lah nak mengimbas2 kembali.

Trip yang penuh gelak ketawa, penuh kasih sayang, dan tak kurang juga, buat aku yang menunjukkan diri sebenar. hah!! Trip yang aku PASTI, pasti sedikit sebanyak meninggalkan kesan buat aku dan kawan-kawan aku. Satu tanda aras, menandakan waktu kami bersama sudah hampir ke tamat, ini part sedih. YA. 4 tahun berkongsi suka duka, berkongsi cerita, berkongsi assignment(erk). 4 tahun yang bagi aku penuh warna warni, mengajar aku erti hidup sebenar, ragam manusia. 4 tahun yang pasti akan diingati sampai bila-bila. 

UPM Accounting 2009-2013

Lots of L.O.V.E

Peace from me !!



p/s: Cukup lah 3 gambar buat tatapan :)


seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

Tuesday, March 12, 2013

23:7

Assalamualaikum...
Ok, tajuk entry kali ini nampak begitu kalkulator sekali. YA. Ini tiada kene mengena dengan kumpulan M-pop Malaysia itu. Tidak sama sekali.

Akhirnya, setelah 7 hari berlalunya HARI ITU, aku ingin mengucapkan kepada diri aku "Selamat hari Lahir ke 23. Semoga aku sentiasa berada di bawah lindunganNya, Amin". Setelah disimpan selama 6 hari, tarikh itu akhirnya tersembur keluar jugak dari mulut aku semalam. kah3. Tahun lepas, aku diraikan oleh officemate dengan Pizza dan sebijik cake. Tahun ni, aku raikan diri sendiri dengan nasik lauk sambal kerang+paru+sayur kacang panjang. Hadiah untuk diri sendiri. 

Semalam bocor, arini dah dapat hadiah, Thanks my friends
p/s: Terima kasih daun ubi kepada mereka-mereka yang wish... ;)

seronok sampai tak ingat.. www.tips-fb.com

 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya