Friday, July 24, 2015

Kaum.

Assalamualaikum. kebelakangan ni, aku rasa, isu perkauman semakin panas.. dah la panas.. ada pulak yang menambah minyak. Tak faham. Kalau mengikut kefahaman aku yang baca surat khabar online dengan tv3, kes tu hanyalah kes terbeli handphone tak ori. Ni yang aku tahu. Well, kes dh selalu terjadi, dan cumanya, pembeli dan penjualnya, berlainan bangsa. Dan itu aku rasa tak patut dijadikan isu. Sesiapa pun boleh jadi pembeli, Chinese, Indian dan Melayu, begitu juga penjual.

Isu ini jadi begitu besar, kerana desakan dan faktor sekeliling, contohnya media sosial. Alhamdulillah, aku tak pernah ada pengalaman buruk dengan mereka yang berlainan bangsa denagn aku, in fact, aku sangat suka berkawan dengan mereka. Pertama kali aku ada kawan berlainan bangsa adalah ketika PLKN, katil sebelah2, kami rapat sebab share cermin yang sama.

Next is masa matrik. Kawan chinese yang paling rapat dengan aku. Kami tidur berdua. So, sometimes kami share bedtime story. Kenapa aku sangat sayang dia, kalau tengah solat subuh, aku akan block jalan keluar, dan dia akan bangun dari kati lepas aku habis solat, dan dia akan marah kawan-kawan dia kalau bising-bising time aku solat. Aku pulak, akan tidur lepas dia bertafakur sebelum tidur, macam tu la kami saling hormat menghormati. Aku belajar berjimat sebab dia.

Dan environment kerja aku yang hampir 90% adalah populasi chinese, tak pernah memberi masalah kepada aku. Microwave, kita ada microwave halal and non halal setiap level. Fridge? kita ada fridge halal and non halal setiap level. Pergaulan, tidak pernah.mendatangkan masalah. Kita.saling menghormati. Tak pernah.timbul apa-apa isu.

Dan aku tak faham, kenapa mereka di luar, tidak boleh mengamalkan perkara yang sama. Menjadi racism itu aku tidak rasa mendatangkan faedah, malahan memecah belah. Isu ketuanan tanah? Aku buta sejarah. Tapi untuk bergaduh atas tanah yang sama-sama kita bangunkan ini, sangat membuang masa.

p/s: in fact, kakak aku yang baru masuk uitm, sangat.janggal sebab tak ada chinese student. environment.yang berbeza. Kejutan budaya.katanya.


www.tips-fb.com

Wednesday, July 22, 2015

Minal Aidil Wal Faizin.

Assalamualaikum. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin ye. Alhamdulillah, syawal tahun ini, aku sambut dengan PENUH kesederhanaan. Ada rezeki, dapat lagi menghulur 'green packet' dekat mak ayah, adik-adik dan sedara mara. Feeling raya tahun ni, hanya datang pada malam raya. Dah besar, feeling tu memang akan berkurang tahun demi tahun. Bagaimana raya aku tahun ini:

1. Tidak ada baju raya. Serious. Hari raya pertama pakai baju raya tahun lepas yg tak siap. Baju raya tahun ni? tak siap dan bakal dijadikan baju raya tahun hadapan.

2. Tidak ada juga kasut raya. Pergi beraya pakai kasut crocs tiruan yang selalu buat basahan pegi office. 'Naz, kasut kau ni memang tak nak tukar ke' kawan aku yang pakai heels berkata-kata. hahaha. gelak je

3. Paling sedih, tak dapat buat kuih raya. Sedih ooo.. beli je. Sebab, setiap hari raya, aku in charge biskut-biskut raya kat rumah.Kekangan masa. *sigh.

4. Aku, ayah dan mak demam. Raya minum panadol soluble je. hakhak.

5. Alhamdulillah, baraan sampai sekampung, walaupun pakai baju raya kakak aku 2 tahun lepas. Sebab? sebab aku nak pakai tudung baru yang matchie2. mihmih.

6. Hanya along, abang dan adik ada baju raya baru. Walaubagaimanapun, dapat matchie2 jugak. Tema pagi raya baru decide, hijau turquoise dan pink. Ayah pun pakai baju raya 2 tahun lepas. Tapi tetap handsome!

7. Tahun ni gagal beraya bersama geng asrama dan kelas. Sebab memasing sibuk dengan persiapan kahwin. Disebabkan duit raya banyak lebih, boleh la buat duit salam keruk nanti ye. eh!

8. Alhamdulillah, walaupun balik Johor dan pulang semula ke KL pada tarikh PLUS memberikan diskaun 30%, aku tak jumpa jem pun. hehehe.

9. Tak sempat beraya.pun rumah sedara mara, kesihatan seisi keluarga tidak mengizinkan.

10. Paling win, aku masak hidangan untuk kawan-kawan adik aku yang datang. Kemajuan dalam bidang masakan. One step ahead.

11. Masih dapat duit raya masa pergi baraan. Mak cik tu siap tanya, belajar lagi ke? Lepas tu dapat seringgit. ye, ye, saya faham, mak cik bagi suruh saya kumpul duit nak kawin kan. Faham, saya faham. eh! Seringgit lama-lama jadi sejuta. kan. kan.

12. Takda orang tanya aku bila nak kawin. Yipee!! Tuan-tuan, Puan-puan, Bagaimana saya belum bersedia untuk mati, begitulah juga persediaan saya untuk berkahwin.Jangan ingat nak kawen je, mati pun kene ingat!

p/s: Picture is not availble.
www.tips-fb.com

 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya