Sunday, October 23, 2016

Post

Assalamuaikum,

Copy paste dari Facebook

5 rules to post something

1. Re-read
2. Think
3. Re-re-read
4. Re-think
5. Don't post
www.tips-fb.com

Wednesday, October 19, 2016

Soalan !

Assalamualaikum..

Semalam, my boss, a chinese guy asking me.

B: Eh naz, i want to ask you something la
N: Apeeee(nada malas)
B:Auntie Anne
N:What?
B: What do you think. You akan makan ke?
N: I ada baca, that actually they didn't get the cerificate is because bla.. bla..bla..
    it's not related to the bahan2.
B: Ya la.. tapi takkan sebab nama "Hot Dog"
N: It's actually tak nak bagi kami muslim keliru. U nak makan, makan la. Bagi i,
     as long as u confident, u can eat. Tapi i tak, cuz some question keep going, and i dah jadi
     ragu-ragu.
B: Ok, i will keep follow up this issue later ha..
N:ya la.. ya la..
(the conversation lagi panjang, it takes about 15 min)

And i'm glad that my Boss actually take this issue seriously. Sebab? dia selalu ajak makana-makan and always take us, muslim into consideration. Aku, ya, aku yakin yang JAKIM got their own regulation and criteria. Aku ada baca some of comment(it's actually a "karangan" status in Facebook. Some is on Aunti Anne side and vice versa.

Aku bagi 2 situasi, and you can make ur own decison ya.

From JAKIM Side
J: Ok, awak punya lesen ni dh mati.
K: eh encik, baru seminit mati ni!! bagi la saya lepas. (please imagine this guy catch by JPJ on 12.01AM)
J: Eh, ye la.
K: Kan, bagi la saya lepas...
J: hmmmm

what do you think, untuk memandu, kene ada lesen yang sah. Itu perlu. Dan sebab baru je seminit mati, are you being selective on person? lepaskan lesen yang baru seminit mati? What is the difference of being person that the licence just not valid 1 min and 1 month? isn't the same. Same gos to JAKIM, i believe that they have to fulfill all the criteria and the don't want to be selective. Kena adil kan. If not, Others will starts to question. Kan? Just my 2 cents

From Auntie Annes Side
A: What is your name?
B: Jojor James.
A: Are you muslim?
B: Yes, I am?
A: What's with your name. It doesn't reflact your religion.
B: So what with my name. I perform solah 5 time a day, i fast and i just finished my Jumaat Prayer.
A: But your name, will confuse others.
B: so? it doesn't affect all my good deeds,right?
A:.........................

It says that the names actually doesn't affect at all.

Pilihan di Tangan Anda




P/S: I'm not a good person either but obviously, 'm at JAKIM side. Peace!
 
www.tips-fb.com

Sunday, October 02, 2016

Persekitaran

Assalamualaikum.

I do believe that things around us does affect our life in any ways. Be it people, animals and even plant..haha.

Apa yang ada pada kita, dan apa yang kita praktis seharian, banyak ke sikit, pasti ada pengaruh persekitaran. Kalau mak ayah tu, memang dh role model la, dan kalau adik beradik tu, dh jadi sebahagian hidup dan memang kene mengasimilasikan diri kita dengan diaorang la.

Bagaimana aku hari ini, jujurnya banyak dipengaruhi kehidupan masa sekolah menengah, masa di asrama. Be it cara pemakaian, pergaulan dan cara hidup berdikari. Mereka-mereka yang ketika itu la, yang masih jadi pendamping sampai sekarang. Alhamdulillah.

Kita tak boleh memilih persekitaran tapi cara bagaimana kita menyesuaikan diri tu penting. Dah kalau.masuk kandang kambing, kenalah mengembek kan, tapi dh kalau kambing tu buat onar, kita boleh elak dari buat onar kan.

Working environment, banyak mengajar bagaimana aku harus berdepan dengan ragam orang yang bermacam-macam. Bagaimana mahu mengawal situasi, dan bagaimana untuk tidak terus menunding jari atas kesalahan orang lain walhal terang-terang itu memang bukan salah kita. Dan terima.kasih atas persekitaran yang kurang kontroversi.

With all the workloads and such hectic closing period, I managed to post an entry. Achievements!

okbai.

www.tips-fb.com

Monday, August 08, 2016

Adik

Emak ada cakap, masa muda dulu dia selalu lalu satu sekolah ni, sekolah berasrama penuh. Mak cakap, dia harap sangat ada anak dia masuk situ. Kenkunun nk masuk jalan situ la. There is it, Emak akhirnya dapat ke situ, berulang selama 2 tahun. Itu abang yang tunaikan.

Emak cakap, dedulu embah(baca sebagai nenek) cakap nk abang jadi tentera, emak memaksakan rela abang untuk masuk tentera, emak sentiasa bagi semangat kat abang yg sebenarnya tak mahu. There is it, he is now airfoce engineer.

Emak ada cakap, nak sangat anak dia jadi cikgu. Along, tak mau, Angah tak mau, Abang out of list, adik. Yep, adik je harapan terakhir. Seketul adik yang obses dengan kartun, yang obses dengan anime, yang xpernah jadi harapan keluarga. Nah, sekarang.dia bawa harapan besar mak, jadi cikgu. Dia.pikul harapan mak. seketul adik yang kita panggil.unsung hero.

Moga Adik jadi yang lebih bertanggungjawab, dan lebih tegas, sudah tidak mahu manja lagi.


Emak yang sudah boleh senyum sampai ketelinga. Anak manja menunggu masa tinggalkan keluarga, mahu jadi cikgu!

www.tips-fb.com

Tuesday, August 02, 2016

Aidilfitri

Assalamualaikum,

Ya, entry kedua untu 2016. Masih boleh dikira guna jari. Sempena bulan syawal yang tinggal sehari lagi, I decided to post an entry sempena raya tahun ni.

Well, raya macam biasa, Alhamdulillah, semua dapat pulang beraya, dan mungkin tahun terakhir semua dapat beraya. Ada yang nk menamatkan zaman bujang, ada yang bakal berjuang untuk negara. Eh!

Baju raya xsedondon, setiap tahun pn sama sahaja gayanya. Macam biasa, aku incharge of kuih raya, dan Alhamdulillah, menjelang hari pulang ke Kuala Lumpur, semua kuih raya aku dh sold out.. Ahem..

Tahun ni raya kedua, adik aku dh eksiden kereta. fuh.. kereta akak aku la. dapat 2 kiss, depan dengan belakang. muahhh!!
Jadi, hari selepas kejadian, satu kereta sumbat 6 orang. Thank God, semua saiz kecik. Muat la satu kereta Myvi.

Tahun ni, tak dapat beraya dengan bestiee.. sudahlah 2 orang.last beraya bujang. kita.jumpa raya haji saja la naa.. Rumah sedara mara pun aku xsempt pegi, komitmen kepada kerjaya.. Ahem.

Alhamdulillah, setelah beberapa tahun baju raya tak siap, tahun ni, seluruh(macam ramai je gayanya) ahli keluarga berpeluang memakai baju raya. hahaha..

Entry macam terdesak kan.. tapi. takpa la.. selamat hari raya, maaf zahir dan batin.
www.tips-fb.com

Wednesday, May 11, 2016

2016

Salam, ya, post pertama untuk tahun ni. kekangan masa (duh, kau salahkan masa) , dan kekangan kerja dan malas (main factor). Sedikit review untuk tahun 2016 yang hampir melepasi separuh ni.

1. Ya, semakin meningkat usia. ya.. gen matang semakin membiak dengan jayanya.

2. Kerjaya yang sudah melepasi 2 tahun, waktu yang paling sesuai untuk mula berfikir, sudah paling matang untuk keluar dari zon selesa. Mencari kerjaya lain, atau bertukar department mungkin. jeng.. jeng..jeng..

3. Kesihatan yang tidak begitu memberangsangkan. Alhamdulillah, Allah masih beri nikmat bernafas. Kuantiti makanan yang dijamah semakin sedikit, berat badan yang sangat-sangat membimbangkan. Tahap aku tak gembira dengan penurunan berat badan yang begitu mendadak.

4. Alhamdulillah, apa yang nk bagi kat ayah sudah tercapai. Syukurrr 21 ...

5. Buku, masih menjadi kawan baik buku.. Biasalah kan.. kawan baik tak selalu jumpa. haha. Tak berkesempatan nak menjengah ke MAEPS untuk KLIBF tahun ni. It's ok. Dapat kirim satu buku dari kakak office. Pun dah Alhamdulillah.

6. Dah ada angan2 nk travel backpacker. Lokasi impian, India, Koh Samui, Ho Chi Minh dan Yogjakarta. Amin.

Ok. Sudahla tu. Moga misi 2017 yang tindakannya harus dimulai tahun ini tercapai. Amin.. jom amin ramai2.
www.tips-fb.com

 
segala isi benda dalam blog ni siti nazirah yang punya